Mój blog - moje myśli

Papryka biała – uprawa papryki w podłożu, odmiany papryki

paprika-693421_1920

Papryka biała – uprawa papryki w podłożu, odmiany papryki

Papryka biała nie jest co prawa jeszcze tak chętnie uprawiana jak papryka czerwona, ale zdobywa sobie coraz większe uznanie i coraz większą rzeszę fanów. Swoją nazwę papryka ta zawdzięcza oczywiście kolorowi. Posiada ona stożkowy kształt. Pochodzi z tropików. W smaku papryka biała jest bardzo delikatna i świetnie sprawdza się jako warzywo do faszerowania, podkreśla bowiem swoim smakiem nadzienie. Swój kształt i właściwości zachowuje także po obróbce termicznej. Biała papryka świetnie wpływa na wzrost odporności. Korzystnie wpływa również na wzrok. Polecana jest także w leczeniu chorób nowotworowych, unieszkodliwia bowiem wolne rodniki. Generalnie poprawia funkcjonowanie całego ciała na poziomie komórkowym. Zapewnia również prawidłowy metabolizm. Polecana jest jako warzywo, które korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Stają się one zauważalnie mocniejsze. Biała papryka zawiera dużo witaminy A, E i K oraz witaminę C. Papryka posiada dość niską wartość energetyczną. Zawiera między innymi nieco białka i tłuszczu. Ale za to nadrabia ilością składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód czy cynk.

Biała papryka znajdzie swoje miejsce w kuchni wśród wielu potrwa. Często sprawdza się jako faszerowana. Paprykę białą uprawia się najczęściej z rozsady, wcześniej przygotowanej w szklarni lub też na parapecie okiennym. Można wysiewać ją już na początku marca. Nasiona papryki należy wysiać do kuwet lub doniczek z ziemią kompostową. Dobrym podłożem bywa także torf ogrodniczy wymieszany razem z piaskiem. Do ziemi rośliny możemy wsadzić gdy posiadają już około 6 liści. Jest to koło 10 tygodni po wsadzeniu. Kiedy należy paprykę przesadzić? Po tym jak minie ryzyko przymrozków. Tempo wzrostu rośliny uzależnione jest od temperatury. Najlepiej wysiać ją w połowie maja lub na początku czerwca. Papryka posiada duże wymagania względem temperatury, nie lubi również silnego wiatr. Warzywo to wymaga także żyznej gleby. W razie ochrony można przykryć ją agrowłókniną.

Author Info

damian

No Comments

Comments are closed.